Veniturile la buget din surse nefiscale sunt foarte mici faţă de nivelul pe care îl poate oferi societatea românească, este de părere guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Sursa: Octavian Cocoloș
„Veniturile nefiscale sunt extrem de modeste pentru câtă bogăţie cel puţin credem noi că are această ţară. Veniturile nefiscale - cele din dividende, din proprietăţile statului, din monopoluri alte venituri care nu reprezintă impozite, - sunt foarte mici”, a declarat oficialul BNR, în cadrul Forumului Financiar, organizat de Forum Invest.
„Îmi aduc aminte că, de exemplu, redevenţele la carierele de pietriş, - e exemplul meu preferat -, le-am văzut, erau de pe vremea premierului Nicolae Văcăroiu. În ianuarie-februarie 2000 am solicitat să fie actualizate cel puţin cu rata inflaţiei. Le-am spus că am avut o inflaţie de 200-300-400%. S-a sfârşit anul, am părăsit jobul şi încă se lucra la această actualizare”, îşi aminteşte oficialul băncii centrale.
Potrivit lui, veniturile nefiscale sunt în România de circa 1% din PIB, comparativ cu 2-3% din PIB în Bulgaria. „Nu cred că Bulgaria este o ţară mai bogată decât România”, mai spune Isărescu.
Sistemul fiscal românesc, „ciuruit” de excepţii
În opinia sa, o altă cauză pentru care veniturile bugetare sunt reduse o reprezintă contrabanda şi evaziunea fiscală.
În plus, mai „e o listă lungă de scutiri legale la plată, lungă de tot, peste tot. De multe ori sistemele noastre fiscale sunt ciuruite de o lungă listă de excepţii, ceea ce bineînţeles că reduce eficienţa încasărilor bugetare”, a precizat şeful BNR.
Boom-ul imobiliar, generat şi de nefiscalizarea agriculturii
Aproape un sfert din economia României nu este fiscalizată şi aceasta este cea rurală, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit lui, circa 20-25% din economia ţării nu este fisca