La 13 noiembrie 2008, „Adevărul“ demara o amplă campanie de culturalizare a cititorilor din România. Politica de editare a unor titluri celebre din literatura universală va continua. Acum doi ani, ziarul „Adevărul“ oferea gratuit primele două volume din colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă“.
Atunci, 150.000 de români au primit gratis primul volum al colecţiei ce se adresează întregii familii, „Notre Dame de Paris", semnat de Victor Hugo. Şi următoarea apariţie, prima parte din romanul „Marile Speranţe" al lui Charles Dickens, a fost oferită gratuit, în 175.000 de exemplare.
Tiraje epuizate imediat
Tirajele ameţitoare, unice atât în presa postdecembristă, cât şi pe piaţa editorială, s-au epuizat instantaneu. Publicul a apreciat pe loc preţul per volum, imbatabil în lupta cu alte edituri, dar şi calitatea titlurilor. Simpatia pentru cărţile „Adevărul" a devenit fenomen naţional. Memorabile sunt cozile de la chioşcurile de ziare formate la primele ore ale dimineţii de sute de oameni dornici să-şi alcătuiască o colecţie inedită.
Săptămâna aceasta, „Adevărul" a ajuns să distribuie cel de-al 81-lea volum al colecţiei „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă", „Catherine de Médicis", de Honoré de Balzac. Cititorii au avut ocazia să cumpere, la un preţ de 10,99 de lei, opere celebre, care costă în librării de patru ori mai mult. Printre ele se numără „Anna Karenina", de Lev Tolstoi, „Doamna Bovary", de Gustave Flaubert, „Shogun", de James Clavell, „La răscruce de vânturi", de Emily Brontë, „Idiotul", de Dostoievski, „Romeo şi Julieta" şi „Hamlet", de Shakespeare, „Procesul", de Kafka, „Livada de vişini/ Unchiul Vania/ Pescăruşul", de Cehov. Volumele 1-79 din Colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă" s-au vândut în 20.384.000 de exemplare.
Cărţile au o apariţie săptămânală, fiind vândute în