3.259. Acesta este numărul copiilor români care au dispărut de acasă în ultimul an. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Cu atât mai îngrijorător este faptul că, în peste 90% dintre cazuri, micuţii şi-au dorit să fugă de lângă cei care ar fi trebuit să fie „cei dragi” sau din centrele de ocrotire. Ieri, de Ziua Internaţională a Copilului Dispărut, Organizaţia „Salvaţi Copiii” a organizat o serie de workshopuri cu elevi, părinţi şi autorităţi pentru a găsi soluţii în această problemă.
„Copiii sunt extrem de vulnerabili, iar la vârsta adolescenţei pot fi uşor influenţaţi şi atraşi în anturaje periculoase. A devenit imperios necesar să facem o analiză serioasă, în ceea ce priveşte cauzele care îi determină pe copii să plece de acasă”, a susţinut Gabriela Alexandrescu, preşedintele „Salvaţi Copiii”.
Tot copiii ne pot ajuta
„Cred că, după ce au aflat care sunt riscurile plecării de acasă, doi dintre colegii mei se vor răzgândi. Pentru că ştiu sigur că doi dintre ei asta voiau să facă”, o completează sigur pe el Cristi, un băieţel vesel, care le oferă psihologilor de la „Salvaţi Copiii” mai multe soluţii pentru prevenirea dispariţiei celor mici. De fapt, aproape 30 de elevi de la şcoli din Capitală s-au oferit voluntari pentru a-i ajuta pe adulţi să prevină plecarea puştilor de acasă.
„Nu se duce nimeni la consilierul şcolar, că nu are încredere. Toţi se gândesc că acesta o să se ducă la diriginte, apoi la director, şi că vor avea probleme. Doar noi ştim ce colegi au probleme acasă şi vor să fugă”, arată o fetişcană care, alături de colegii ei, a propus ca profesorii să se implice mai mult în relaţia cu elevii, chiar dacă „se simt desconsideraţi, au salarii mici şi vin «în silă» la şcoală”.
Sfaturi pentru părinţi
Împreună cu psihologii, elevii au învăţat care sunt semnele ce prevestesc intenţia unui copil