Imhotep a fost medicul faraonului, arhitectul, sfetnicul şi vizionarul acestuia. Oricare medic, chiar şi cel mai modest, e filozoful profesiei sale.
Un medic român publică un cuprinzător dicţionar, mereu revizuit şi adăugit, al medicilor scriitori. S-ar putea întocmi - dacă nu cumva şi există unul - un dicţionar al medicilor muzicieni. O carte cu caracter enciclopedic al medicilor colecţionari de artă ar dovedi un prag de competenţă şi de aplicaţie spirituală foarte înalt.
Relaţia cu artele e atât de complexă în lumea medicinei, încât se poate spune că ţine de esenţa profesiei. Artiştii şi cercurile artistice au medicii lor, cu care obişnuiesc un stimabil contract de notorietate. Spre deosebire de colecţionarii ridicaţi din alte medii intelectuale, care îşi restricţionează vizitatorii, medicii năzuiesc la un statut public de colecţionari şi insistă în acest sens. Neurochirurgul Hortensiu Aldea, din Iaşi, a publicat la Editura DANA Art din municipiu un album-catalog al vastei sale colecţii de pictură. Unul şi mai cuprinzător ar fi inventariat toate obiectele şi tot mobilierul din locuinţa celebrului doctor.
De regulă, colecţionarii au o orientare cardinală, pe care o complimentează cu alte "strânsuri din cele frumoase", cum ziceau odinioară cronicarii, astfel că totul în jurul şi în preajma lor are o biografie şi un suport estetic. Într-un cuvânt înainte la volum, foarte solicitatul neurochirurg ieşean pomeneşte de rolul stimulator pe care l-a avut sărăcia din copilărie în modelarea ambiţiilor sale umaniste.
Deşi nu o spune direct, e recunoscător anilor în care s-a format ca defavorizat al soartei. Cariera de medic şi de arbitru al gustului, în foarte activul judeţ cultural, a fost pentru toţi cei care-l cunosc şi îi sunt apropiaţi o măsură a reuşitei în viaţă în condiţiile unor potrivnicii concertate. Aşa trebuie înţeleasă şi p