Cezar Coraci, Florian Costache, Dragos Mihalache, Ion Stanciulescu si altii - nume care de regula nu sunt in atentia opiniei publice - au devenit intens mediatizate in ultimele saptamani. Ei sunt reprezentantii patronatelor in Consiliul Economic si Social, institutie in jurul careia s-a creat valva odata cu avizul pe care se presupune ca ar trebui sa-l dea, ori sa nu-l dea, Scrisorii de intentie redactata de Guvern pentru a fi transmisa FMI. Din documentarea realizata de HotNews.ro reiese ca marea majoritate a reprezentantilor mediului de afaceri nu sunt, efectiv, oameni de afaceri. Cercetatori, consultanti fiscali si profesori universitari, fosti politicieni sunt purtatorii de cuvand ai mediului de afaceri la negocierile cu sindicatele si Guvernul pe subiecte sensibile.
Iata cateva exemple.
Primul dintre acestia, Florian Costache, presedintele Consiliului Economic si Social, este si Presedintele Patronatului National Roman (P.N.R.). Costache a declarat pentru HotNews.ro ca nu mai are nici o firma, ca si-a vandut toate actiunile in 2004. "Membrii mei m-au ales tocmai in ideea sa nu fac concurenta neloiala celorlalte firme. Nu spune legea patronatelor ca trebuie sa fii om de afaceri. Eu asta fac, acum ma ocup de patronat de dimineata de la 8 pana seara la 10", a declarat Costache.
Ioan Cezar Coraci este presedintele patronatului UGIR -1903. Acesta figureaza in Registrul Comertului cu actiuni la 4 companii, dintre care doua sunt in lichidare, una este in dizolvare si una este in intrerupere temporara de activitate. Intrebat daca nu crede ca are, in acest caz, o problema de credibilitate in contextul in care reprezinta mediul de afaceri, Coraci a mai spus ca "principalul business de care se ocupa "o reprezinta compania Munplast, o fabrica mare. La aceasta companie are actiuni "pe numele fiicelor sale" dar oricum, a precizat ca activitatea sa