La noi în ţară, speranţa de viaţă este de 77 de ani, în cazul femeilor, şi de 70 de ani în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi. Alimentaţia bogată în fructe şi legume proaspete, practicarea zilnică a unei activităţi fizice şi menţinerea vieţii sociale active cresc speranţa de viaţă cu până la 20 de ani.
Moştenirea genetică are un rol important în ceea ce priveşte durata vieţii. Însă stilul de viaţă dezechilibrat, caracterizat prin alimentaţie nesănătoasă şi prin sedentarism, este cel care dă verdictul longevităţii.
Alimente crude, în locul celor gătite
Potrivit cercetătorilor italieni, consumul zilnic de legume proaspete poate creşte cu doi ani speranţa de viaţă. Acest lucru nu se întâmplă şi în cazul consumului de legume preparate termic, deoarece, prin gătire, aceste alimente îşi pierd aproximativ 30 la sută din antioxidanţi, substanţe care luptă cu radicalii liberi, vinovaţi pentru apariţia proceselor de îmbătrânire prematură.
Citeşte şi:
Descoperire: Genele care îţi permit să trăieşti 100 de ani
Şi fructele, consumate sub formă de compoturi, îşi pierd din proprietăţi. „Fructele şi legumele în stare proaspătă sunt singurele alimente care ne furnizează enzime active (enzimele se distrug la temperaturi de peste 40 de grade Celsius) şi fitonutrienţi esenţiali pentru prevenirea şi tratarea bolilor.
Vegetalele se consumă de preferinţă din zone apropiate şi în sezonul lor de apariţie, în stare crudă şi integrală, fără a le curăţa de coajă, fără a le transforma în sucuri şi fără a le trata termic", recomandă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în primul volum al cărţii sale „Noua Ordine Alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".
Aproximativ 60 la sută din totalul alimentelor trebuie să fie în fructe şi legume. Specialiştii ne sfătuiesc ca, atunci când totuşi gă