După 12 ani de stat în Canada, arhitecta timişoreancă Ileana Mavrodin a reinventat casa de lut. Arhitecta a construit în localitatea Sasca Montană o casă din pământ, pe malul râului Nera. Conceptul prinde din ce în ce mai mult printre familiile tinere din România.
Zona turistică Cheile Nerei se dezvoltă de la an la an iar aspectul localităţilor din împrejurimi se schimbă. Suflul nou îl aduc privaţii care încearcă să ofere turiştilor servicii de calitate, în ciuda faptului că drumurile sunt pline de gropi.
După un slalom printre craterele din asfalt am ajuns la Sasca Montană. Aici am întâlnit-o pe Ileana Mavrodin. Echipată cu cizme şi bagaje cât pentru un weekend, arhitecta ne-a întâmpinat dornică să ne arate casa în care a investit enorm, nu bani, ci suflet. La căsuţa eco sută la sută desprinsă din poveste se poate ajunge numai pe jos sau cu maşini de teren. Era clar că ploaia din ultima perioadă face drumul şi mai dificil. După un drum cu peripeţii am ajuns la „locul preferat”, după cum îl caracterizează chiar arhitecta. Grădina de peste 4.000 de metri pătraţi în care este construită casa a fost cumpărată acum şase ani cu 400 de euro.
Casă de lut cu încălzire
„Am venit într-o vacanţă cu o carte. Am venit cu prietenii şi am văzut că este terenul lutos. Pur şi simplu am trasat un cerc pe pământ, iar de aici a început construcţia”, reeditează Ileana Mavrodin începuturile de acum şase ani. Materialele folosite pentru casa din lemn sunt lut amestecat cu nisip şi cu paie. „Este diferit de chirpici. Materialul se pune ud, paiele formează o ţesătură, se împing cu un băţ dintr-un strat în altul. Paiele sunt de fapt armătura întregii structuri”, a explicat Ileana Mavrodin care practic a fost proiectantul şi „zidarul” casei.
„Fundaţia este din piatră. Acoperişul este verde. Stratul de iarbă decapat la pornirea construcţiei l-am