Metodele de ultimă oră nu necesită internare, iar pacienţii îşi pot relua activitatea imediat după intervenţie.
Primele varice i-au apărut când avea în jur de 40 de ani. Deşi o făceau să se simtă complexată, să nu mai poarte fustă şi să evite să mai stea în costum de baie pentru că venele se dilatau şi mai tare la căldură, Manuela şi-a neglijat boala. Anul trecut, într-o dimineaţă, la 18 ani de când i-au apărut varicele, s-a trezit că nu-şi mai putea îndoi deloc piciorul. Era umflat, roşu şi rigid. A pus comprese şi pungi cu gheaţă, iar când s-a dus la medicul de familie, acesta i-a spus că are tromboflebită.
După un examen Doppler, a urmat un tratament cu medicamente, deoarece avea un cheag de sânge din cauza căruia nu putea să se opereze. „După cinci-şase luni, în martie anul acesta, m-am operat. Sunt o fire veselă şi deschisă, aşa încât am râs chiar şi pe masa de operaţie. Medicul mi-a spus că o să simt o înţepătură ca de ţânţar obraznic. Mai tare m-a durut anul trecut, când, ieşind de la medicul de familie în bermude, am auzit-o pe femeia de serviciu spunându-mi „aoleu ce varice urâte aveţi!", îşi aminteşte ea amuzată.
Incizii de 1-3 milimetri
Manuela a stat pe masa de operaţie două ore şi jumătate. „S-a făcut anestezie locala prin infiltraţie. S-au efectuat incizii de 1-3 mm prin care au fost interceptate venele superficiale insuficiente care au fost scoase din circuit fără smulgere, fără traumatizare", spune Valerian Ciubotaru, medic primar chirurg specializat în flebologie, la clinica Flebestet din Bucureşti, vicepreşedintele Societăţii Române de Flebologie. Manuela a început să meargă imediat după intervenţie, iar până în casă a urcat pe jos cele patru etaje fără să simtă nici o durere. Cicatricele i-au dispărut după aproximativ o lună, timp în care a folosit un unguent special. Regimul de viaţă al Manuelei nu s-a schimbat prea mult d