Potrivit datelor din Anuarul Statistic doar 10 % dintre romani merg la biblioteca publica, desi aceasta trebuie sa fie un centru de informare.
"Interesul publicului roman pentru biblioteca poate fi crescut prin deschiderea bibliotecii, deschiderea fizica si dorinta de a servi colectivitatea", dupa cum apreciaza dr. Hermina Anghelescu, conferentiar la Facultatea de Biblioteconomie si Stiinta Informarii de la Wayne State University, Detroit, Michigan.
In opinia acesteia, biblioteca este, in continuare, un loc savant si omul are complexe, plus ca sunt biblioteci in tara care de doi ani nu au mai adus o carte noua. Sunt pareri ca adolescentii constituie un segment de populatie pe care bibliotecile publice nu il servesc mai deloc in Romania.
In SUA, bibliotecile au niste site-uri foarte bine puse la punct, foarte bine dezvoltate, usor de navigat, unde realmente gasesti informatie, pe cand site-urile multor biblioteci publice din Romania, chiar judetene, lasa de dorit, plus ca nu toate au un catalog online.
In momentul de fata, Biblioteca Nationala a Romaniei, infiintata printr-un decret in 1955, cuprinde 9 milioane de unitati bibliografice cu caracter enciclopedic, organizate in fonduri curente (publicatii romanesti si straine, carti, ziare si reviste), precum si fonduri ale colectiilor speciale, ca bibliofilie, manuscrise, arhiva istorica, periodice romanesti vechi, stampe, fotografii, cartografie, audiovizual.
Drept comparatie, sa va spunem ca Biblioteca Congresului SUA, cea mai mare institutie de cultura din lume, care ocupa trei cladiri in Washington, detine 30 milioane de carti si alte materiale tiparite in peste 470 de limbi, mai mult de 61 milioane de manuscrise, cele mai rare colectii de carti din America de Nord, peste un milion de editii ale ziarelor din intreaga lume din ultimele trei secole, filme, 4,