Moise, Iosif, Paulina, Emanuela, Lidia, Gabriela şi Samuela au fost aduşi de bunicul lor la casa de copii în 2006, însă după doi ani, cea mai mare a ales să se întoarcă la Techirghiol.
Copiii Lucei Mandache (43 de ai), femeia din Techirghiol ucisă prin înfometare şi înmormântată în secret, se află în Centrul de Plasament Micul Rotterdam din Constanţa.
Când au ajuns la centru, minorii erau speriaţi, înfometaţi, slabi, fetele purtau fustă până în pământ pentru că aşa le cerea religia Adventistă de Ziua a Şaptea, iar băieţii arătau ca scoşi din junglă. Acum, însă, ei se poartă normal, ca orice copii de vârsta lor, spune Maria Kober, şeful centrului.
Salvaţi de bunic
Moise (9 ani), Iosif (11 ani), Paulina (13 ani), Emanuela (15 ani), Lidia (17 ani) şi Gabriela (19 ani) au fost aduşi la centru după ce bunicul lor, Teofil Mandache, s-a plâns la Protecţia Copilului de felul în care erau neglijaţi.
„Iniţial au fost aduşi şapte, inclusiv Samuela (20 de ani), fata cea mare. Din păcate însă, după doi ani, când a împlinit 18 ani, s-a întors în casa groazei, din Techirghiol. Influenţele din partea lor au fost mai mari decât sfaturile noastre. Poate că fiind cea mai mare, a fost mai greu să o facem să înţeleagă că acolo nu este tratată corespunzător, uman“, explică psihologul Mirena Nanu.
Refuzau mâncarea
Deşi erau îngrijiţi din punct de vedere vestimentar, copiii nu au mers la şcoală până să ajungă la centru şi refuzau mâncarea. „Spuneau că mănâncă doar rodul pământului, iar băieţii aveau întârzieri în dezvoltarea ponderală“, susţine psihologul.
Minorii refuzau mâncarea, carnea, până şi ciupercile. Aveau ritualuri ciudate. „Prin hotărâre judecătorească minorii au putut fi vizitaţi doar de mamă, acum decedată, şi de Teofil Mandache, bunicul lor. Imediat cum au fost aduşi la noi, mama îi vizita şi cântau împreună. Ei spuneau că aşa se