Odată ce ai intrat la facultate, nu trebuie să te culci pe o ureche sau să te bazezi doar pe cunoştinţe teoretice. Activităţile în care te implici în studenţie îţi vor fi paşaportul pentru piaţa muncii. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Piaţa muncii este instabilă şi imprevizibilă, iar an gajatorii se plâng permanent că studenţii nu învaţă ce trebuie în facultate. Dat fiind acest context, nu rămâne decât ca tânărul, pe lângă studiile teoretice, să înceapă să acumuleze experienţă încă din primul an de facultate.
Patronii nu mai angajează oameni slab pregătiţi şi fără experienţă pentru că, în contextul crizei, nu-şi mai permit să piardă.
Inspiraţie pe timp de criză
Dacă până anii trecuţi se ştia că domenii precum cel economic, construcţii, inginerie ori ştiinţele comunicării nu au cum să producă şomeri, cererea fiind mare pe piaţa muncii, viitorii absolvenţi de facultate nu au nicio garanţie. Evoluţia economică este imprevizibilă, aşa că alegerea domeniului de studiu ţine mai mult de inspiraţie şi de noroc.
„În acest an, recrutările sunt blocate în toate domeniile la nivel de juniorat. Dacă până acum se angajau juniori care erau trimişi ulterior la training, acum angajatorii nu mai au bani să-i pregătească”, spune Alexandra Urseanu, consultant resurse umane la compania HART. În această situaţie, au şanse la angajare doar persoanele ce îndeplinesc perfect cerinţele postului respectiv.
Una dintre principalele probleme ale învăţământului superior este neadaptarea cursurilor la cerinţele pe care le presupune un loc de muncă. Chiar dacă universităţile au început să ia în seamă plângerile angajatorilor în acest sens, adaptarea la piaţa muncii este un proces extrem de lent şi aproape insesizabil.
Chiar şi în acest context, nu este imposibilă obţinerea din timpul facultăţii a abilităţilor şi a competenţelo