Ministerul Economiei se pregateste sa vanda 11,84% din pachetul pe care il mai are in Petrom, tranzactie din care ar putea castiga peste 450 mil. euro, dupa ce in 2004 statul roman a cedat 33% din Petrom, cea mai mare companie din Romania, catre austriecii de la OMV, deal din care a incasat 669 mil. euro.
Potrivit preturilor de ieri de pe Bursa, cele peste 6,7 mil. actiuni pe care statul le scoate la vanzare valoreaza acum, la cinci ani de la privatizarea Petrom, de circa doua ori mai mult comparativ cu momentul privatizarii. Astfel, daca statul si-ar fi vandut azi pachetul de 33,34% la care a renuntat in 2004, ar fi incasat 1,2 mld. euro in loc de cele 669 mil. euro pe care le-a luat de la OMV. Restul pana la 51% a insemnat o majorare de capital din partea grupului petrolier austriac.
Inca de luna trecuta, ministrul economiei Adriean Videanu a anuntat ca statul va mai pastra din actionariatul Petrom un pachet de circa 8%, pachet obligatoriu pentru salariatii companiei. De altfel, reprezentanti ai Ministerului Economiei au declarat la acel moment ca nu este "un moment istoric" faptul ca-si pregateste statul retragerea din actionariatul celei mai mari companii din Romania pentru ca oricum nu avea nicio putere in procesul decizional.
"Pachetul de actiuni precizat in proiectul de hotarare a Guvernului Romaniei ce poate fi oferit spre vanzare prin mecanisme specifice pietei de capital a fost determinat avand in vedere faptul ca la OMV Petrom, dintr-un pachet de actiuni reprezentand 20,62% din capitalul social, se pastreaza in administrarea Ministerului Economiei un pachet de actiuni reprezentand 8,8% din capitalul social, din care un pachet de pana la 8% din capitalul social va fi oferit spre vanzare salariatilor", se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Mai mult, statul spune ca isi