IMM-urile şi-au îmbunătăţit considerabil calitatea proiectelor
Aproximativ 6.000 de proiecte au fost depuse, până în prezent, în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE), gestionat de Ministerul Economiei. Din acestea, 21% au fost aprobate, iar contractate au fost peste 1.000 de proiecte (14% din totalul celor depuse). În evaluare la această dată mai sunt circa 1.600 de proiecte (23% din totalul celor depuse).
Dan Stolojanu, şef serviciu în cadrul POS CCE, a declarat, ieri, că 231 de proiecte (circa 3% din totalul celor depuse) au fost retrase, reziliate şi res-pinse. Domnia sa a explicat că, în cazul celor retrase şi reziliate, beneficiarii au avut probleme în asigurarea co-finanţării, din cauza crizei financiare: "Trendul acesta nu este, din fericire, crescător. Anul trecut a fost un vârf, dar în 2010 mai avem doar foarte puţine cazuri de retrageri ale proiectelor. Ceea ce pot spune este că suntem asaltaţi de IMM-uri, care şi-au îmbunătăţit considerabil expertiza şi calitatea proiectelor".
Mulţi beneficiari de fonduri europene întâi îşi asigură consultanţa, câştigă proiectul, după care îşi pun problema finanţării. Din păcate, sunt şi cazuri în care finanţarea nu mai poate fi asigurată din diverse motive, iar fondurile se pierd.
La cei care îşi asigură finanţarea, intervin probleme şi erori în implementare, a mai spus Dan Stolojanu. Domnia sa a menţionat erori de natura conformităţii administrative precum numerotare incorectă, lipsă ştampilă şi/sau semnătură, nerespectarea ordinii documentelor, a formatelor impuse, certificate/autorizaţii expirate etc.
Unii beneficiari nu înţeleg criteriile de eligibilitate şi faptul că acestea sunt cumulative, prezintă bugete cu erori în calcularea valorii totale eligibile sau proiectele nu au rezultate clar definite şi măsurabile. Alte erori frecvente