Steven van Groningen: România va avea creştere economică peste media UE pe termen lung, dar nu din creditare
"Încrederea consumatorului este mult mai scăzută în România, acesta fiind unul din motivele pentru care oamenii ezită să cheltuiască bani"
Bruynseels: Chiar dacă ritmul va fi mai puţin alert, economia va creşte, însă nu se va mai întoarce la perioada dinainte de criză
Dacă până înainte de izbucnirea crizei şi a propagării efectelor acesteia în întreaga economie, România a înregistrat o creştere economică bazată în special pe creditele acordate de sectorul bancar, se pare că de acum încolo băncile nu vor mai fi cele care ne vor scoate din această situaţie.
Potrivit directorului executiv al Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, România va înregistra pe termen lung o creştere economică peste media Uniunii Europene, datorită procesului de convergenţă, însă economia nu va mai fi susţinută de creditare, ca în trecut". Pe termen lung vom constata că România va avea creşteri peste media Uniunii, dar pe termen scurt nu văd o creştere venită din partea creditării. Perspectiva pe termen lung nu s-a schimbat şi investitorii văd acest lucru", a atras atenţia van Groningen, în cadrul Forumului Financiar 2010.
Acesta a subliniat faptul că activitatea de creditare a scăzut foarte mult, una din cauze fiind şi reducerea semnificativă a cererii, dar şi a încrederii. "Soluţia nu este să spui băncilor să împrumute bani. Trebuie schimbate mai multe lucruri pe toate nivelurile economiei, lucruri care să stimuleze cu adevărat economia", a precizat van Groningen.
Reprezentantul Raiffeisen a explicat că încrederea consumatorului este mult mai scăzută în România decât în alte ţări, acesta fiind unul din motivele pentru care oamenii ezită în a cheltui bani. "Creditarea s-a redus dramatic în România, pentru că şi cererea a scăzut sem