Dieta mediteraneană, cea mai sănătoasă din câte există, reputaţie pe care şi-a câştigat-o în ultimii ani, poate fi contraindicata în unele cazuri, efectele sale secundare putând consta chiar în crize cardiace. Multă vreme s-a crezut că o alimentaţie bogată în ulei de măsline, nuci şi peşte este benefică sănătăţii pentru că reduce nivelul colesterolului. Deşi este adevărat că reduce colesterolul rău, crescandu-l pe cel bun, se pare că tocmai aici este problema, relatează publicaţia The Telegraph, citată de ziare.com.
Recentele cercetări realizate în SUA arată că în unele dintre cazuri tocmai nivelul mare al colesterolului bun şi al unei proteine care are ca efect inflamaţiile este problema. În cazul unor persoane care au anumite mutaţii, colesterolul bun, în loc să protejeze, atacă organismul, putând apărea crizele cardiace, după cum se menţionează în "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology".
Concluzia a reieşit după ce oamenii de ştiinţă au observat numărul din ce în ce mai mare de crize cardiace înregistrate în cazul persoanelor care mâncau sănătos, urmând o astfel de dietă, şi care aveau un nivel al colesterolului bun mare. Studiul realizat la Universitatea americană Rochester, pe 767 de pacienţi, este primul care sugerează că, în unele cazuri, colesterolul bun este, de fapt, nociv. Din lotul de subiecţi, nu mai puţin de 20%, care aveau un nivel mare al colesterolului bun şi al proteinei CRP, prezentau şi risc mărit de a suferi crize cardiace. Dieta mediteraneană, cea mai sănătoasă din câte există, reputaţie pe care şi-a câştigat-o în ultimii ani, poate fi contraindicata în unele cazuri, efectele sale secundare putând consta chiar în crize cardiace. Multă vreme s-a crezut că o alimentaţie bogată în ulei de măsline, nuci şi peşte este benefică sănătăţii pentru că reduce nivelul colesterolului. Deşi este adevărat că reduce cole