Ordonanţa de Urgenţă cu privire la măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conţine o serie de prevederi ce încalcă legislaţia comunitară, Guvernul riscând astfel sesizarea promptă şi sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene, avertizează experţii fiscali din cadrul Deloitte Tax. Proiectul menţionează înfiinţarea de puncte de control fiscal pentru plata TVA la achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, zahăr şi materiale de construcţie
Ordonanţa de Urgenţă cu privire la măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conţine o serie de prevederi ce încalcă legislaţia comunitară, Guvernul riscând astfel sesizarea promptă şi sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene, avertizează experţii fiscali din cadrul Deloitte Tax.
Proiectul menţionează înfiinţarea de puncte de control fiscal pentru plata TVA la achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, zahăr şi materiale de construcţie.
„Deşi nota de fundamentare a proiectului semnalează încălcarea reglementărilor comunitare, Guvernul se bazează probabil pe o reacţie întârziată din partea reprezentanţilor Comisiei Europene, mizând pe procedurile complexe şi de durată care conduc la declanşarea procedurii de infringement”, spune Pieter Wessel, Partener, Deloitte Tax. „Însă instituirea unor astfel de bariere de comerţ înseamnă încălcarea principiului fundamental al liberei circulaţii a mărfurilor, consimţit de statul român prin semnarea Tratatului de Aderare. O astfel de acţiune va fi cu siguranţă amendată prompt de instituţiile europene şi statul român s-ar putea afla în postura de a suporta costuri semnificative”.
Propunerea de reintroducere a accizelor pentru unele produse considerate de lux (blănuri, parfumuri, bijuterii) încalcă, de asemenea, prevederile Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene.
„În aceste condiţii, toţi