Prelungirea crizei financiare şi măsurile de austeritate ar putea provoca revolte sociale. Francezii au ieşit ieri în stradă, protestând faţă de intenţia Guvernului de a creşte vârsta de pensionare.
Peste 800.000 de salariaţi - potrivit sindicatelor (350.000, conform poliţiei) - au protestat în principalele oraşe ale Franţei faţă de reforma sistemului de pensii. Pentru a reduce deficitul uriaş al fondurilor pentru pensii, Guvernul pregăteşte o reformă de amploare, care prevede creşterea vârstei legale de pensionare, de la 60 la 62 de ani.
Până în 2030, vârsta de pensionare ar putea ajunge la 65 de ani, după cum a precizat pentru „Les Echos" Arnaud Robinet, deputatul Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP) responsabil cu acest dosar.
Cifra de peste un milion de participanţi la greva generală nu a putut fi atinsă, întrucât Guvernul a promis că nu se va atinge pentru început de bugetarii cu pensii speciale şi de aşa-numitele „categorii active".
Pensionare la 50 de ani
La concurenţă cu grecii, o serie de bugetari din Hexagon ies foarte repede la pensie. Angajaţii din poliţie - indiferent de activitatea prestată -, cei din administraţia penitenciarelor şi controlorii de trafic aerian ar urma să iasă la pensie la 55 de ani, în loc de 50 de ani, iar poliţiştii comunitari, pompierii şi vameşii, la 57 de ani, în loc de 55.
Reforma ar afecta şi personalul sanitar, angajaţii căilor ferate şi ai companiilor de stat, a căror vârstă de pensionare este între 50 şi 55 de ani. Cei mai mulţi ar fi dispuşi să plătească penalităţi decât să le fie modificată vârsta de pensionare.
În Germania, la apelul uniunii sindicale Verdi, personalul de la sol de pe aeroporturile Tegel şi Schönefeld a fost ieri în grevă de avertisment, între 04.00, ora locală (05.00, ora României), şi 10.00, ora locală (11.00, ora României), p