Numarul spatiilor de birouri finalizate pe pietele din Europa Centrala si de Est anul trecut si in primul trimestru din acest an a scazut dramatic in comparatie cu nivelul record consemnat in 2008, arata datele consultantilor imobiliari. Iar in conditiile in care continua sa apara chiriasi noi, analistii estimeaza ca piata ar putea trece in curand de la surplus la insuficienta.
Cea mai predispusa piata la un asemenea scenariu este Cehia, unde dezvoltatorii de spatii de birouri au inghetat aproape toate proiectele mari din lipsa de finantare, arata un studiu al firmei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
"Criza economica a inceput sa afecteze piata de birouri din Cehia in ultima parte a lui 2008, iar impactul acesteia a continuat sa se simta in primele trei luni din acest an", spun analistii JLLS. De exemplu, in primul trimestru din 2010 pe piata din Praga nu a fost finalizata nicio cladire de birouri mare.
In urmatoarele trimestre din acest an, in Praga ar putea fi construite spatii de birouri cu o suprafata totala de 41.700 de metri patrati, in scadere cu aproape 75% fata de nivelul de 161.700 de metri patrati din 2008. Suprafata spatiilor moderne programate sa fie finalizate anul viitor nu va depasi semnificativ volumul de anul acesta.
Lipsa de finantare ramane in continuare principala problema a dezvoltatorilor. "Intreaga situatie depinde de capacitatea de reactie a pietei in fata lipsei de finantare si a numarului limitat de proiecte speculative. Unii dezvoltatori ar putea incerca sa vanda altor companii proiectele deja incepute sau ar putea sa-si schimbe planurile initiale in incercarea de a se axa pe un singur sector al pietei imobiliare: birouri, spatii comerciale, logistica sau ansambluri rezidentiale", apreciaza Ondrej Vlk, directorul de cercetare al JLLS Cehia, citat de publicatia The Prague Post.
In aceste cond