Cei mai mulţi dintre absolvenţii de liceu au ales să meargă, anul trecut, la facultăţi precum Administraţie Publică, Jurnalism sau Economie. Sursa: Codrin Prisecaru
Dacă ar fi prezis schimbările economice din acest an, disponibilizările din administraţia publică şi situaţia băncilor, poate că tinerii care şi-au ales anul trecut facultatea s-ar fi gândit de două ori înainte de a-şi depune dosarul de înscriere.
Asta pentru că în topul alegerii lor un loc de frunte îl ocupă specializările Administraţie Publică şi Economie. Şi Ştiinţele Juridice sau jurnalismul intră în top cinci al înscrierilor la facultate. La fel de căutate au fost şi specializările Studii Europene sau Relaţii Internaţionale.
În administraţie, posturile erau sigure până la criză
Specializarea de Administraţie Publică a fost foarte căutată până acum deoarece tinerii aspiră la joburile bine plătite din cadrul instituţiilor eu ropene. Specialiştii cred însă că, în ciuda faptului că nimeni nu le spune care sunt facultăţile ce le asigură un loc de muncă, aceştia ştiu totuşi cum să se informeze. La admiterea din vara anului trecut, viitorii studenţi din Capitală s-au îngrămădit la Administraţie Publică, Jurnalism, Hidrologie sau Cartografie, unde concurenţa a fost de aproximativ 20 de candidaţi pe un loc.
„La un prim nivel, la Administraţia Publică se duc mulţi pentru că există totuşi o piaţă pentru asta. Chiar dacă nu sunt salarii mari, au o oarecare stabilitate a locului de muncă. Asta se întâmpla cel puţin înainte de criza economică. Există multe oraşe mici în care, dacă vrei să te întorci după ce ai terminat facultatea, nu prea ai altceva ce alege”, justifică prima opţiune a tinerilor Cristian Hatu, specialist al Societăţii Academice Române (SAR).
În ţară, specializările Relaţii Internaţionale şi Studiile Europene au avut câte 12 candi