Partidul Comuniştilor ar rămâne în opoziţie dacă în Republica Moldova ar avea loc noi alegeri parlamentare anticipate, dar numai dacă Vladimir Voronin va fi păstrat în funcţia de lider al acestei formaţiuni politice.
Un sondaj de referinţă făcut public la Chişinău arată că în viitorul Legislativ al Republicii Moldova vor accede patru partide: pe de o parte, comuniştii cu cel mult 46 de mandate din totalul de 101 şi trei partide din actuala coaliţie de guvernare care ar aduna alte 55 de mandate şi ar putea guverna împreună.
Barometrul de Opinie Publică realizat la comanda Institutului de Politici Publice de la Chişinău arată foarte clar că viitoarea configuraţie politică a Legislativului moldovean nu se va deosebi aproape deloc de cea actuală. Bazinul electoral al comuniştilor s-a stabilizat la 28%, ceea ce înseamnă că vor rămâne în opoziţie şi după alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc ori în toamna anului curent, ori în primăvara anului 2011. Trei partide democratice din actuala coaliţie de guvernare ar accede şi ele în Parlament (PLDM - 19,1%, PD - 9,1% şi PL - 8,2%) şi ar putea forma împreună Guvernul.
Analiştii spun însă că surprizele nu sunt excluse. Dacă după alegeri Vladimir Voronin cedează funcţia de lider al Partidului Comuniştilor şi partidul se reformează, democraţii conduşi de ex-comunistul Marian Lupu ar putea intra într-o alianţă postelectorală cu comuniştii. Aceasta înseamnă 46 de mandate probabile ale comuniştilor plus 14 mandate probabile ale PD. În total, 60 de mandate. Liderul PD, Marian Lupu, nu exclude o astfel de schemă, dar susţine că pentru aceasta PCRM va trebui să se reformeze în baza a patru principii: denumire, platformă, program şi echipă. "În 2005, când am venit în Partidul Comuniştilor, am venit cu aceleaşi propuneri şi viziuni: schimbarea denumirii, schimbarea programului, o schimbare ch