Premierul Emil Boc a declarat, ieri, în cadrul unui form al IMM-urilor, că dacă Guvernul ar fi apelat la soluţia creşterii taxelor în perioadă de criză ar fi compromis "bruma de speranţă" de relansare a mediului de afaceri.
Declaraţia sa vine în contextul în care Guvernul va reduce, temporar, pensiile şi salariile, fără să crească fiscalitatea, dar şi în condiiţiile în care, după spusele premierului, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a venit la Bucureşti cu misiunea de a creşte TVA la 24%, cota unică la 20% şi de a scădea salariile în sectorul bugetar cu 20%.
"FMI a venit la Bucureşti cu misiunea de a creşte TVA la 24%, cota unică la 20% şi să scadă salariile cu 20%", a susţinut Emil Boc, adăugând: "Prin mecanismul inflaţiei, creşterea taxelor ar fi afectat veniturile populaţiei şi ar fi scăzut puterea de cumpărare, ar fi intrat în degringoladă cursul de schimb. Unii dintre cei prezenţi (n.r. aici la eveniment) îşi amintesc de o perioadă din istoria recentă, în care cursul de schimb s-a dublat într-o singură zi".
Premierul a precizat că măsurile de austeritate vor fi aplicate până la 31 decembrie 2010, dată până la care trebuie încheiat procesul de restructurare a aparatului bugetar.
"România nu se află într-un turn de fildeş sau într-un glob de cristal, iar la noi nu se vede ce se întâmplă în alte ţări care sunt în criză, de la Atlantic la Pacific, şi de care depind comenzile noastre de export şi măsurile de sprijin pentru IMM", a declarat Emil Boc, citat de Agerpres.
Premierul a adăugat că, în alte ţări, ponderea în PIB a cheltuielilor obligatorii (salarii, pensii, plata cotizaţiei la UE şi a serviciului datoriei externe) este în jur de 50%, în timp ce în ţara noastră aceste cheltuieli urcă la 70%. Astfel se justifică, conform Guvernului, de ce nu sunt bani suficienţi pentru investiţii.
Potrivit lui Boc, în perioada 2007 - 20