Soluţia Ministerului Justiţiei de a eşalona până în 2014 plata sporurilor salariale restante, câştigate de magistraţi în Justiţie, este considerată inacceptabilă şi de către o bună parte din personalul din Justiţia timişeană care, sub coordonarea sindicatelor de profil, ar putea apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-şi primi banii mult mai repede. Apelurile ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, ca magistraţii să nu mai acţioneze în instanţă sistemul pentru drepturi salariale conexe şi restante i-a lăsat reci pe mulţi dintre magistraţii timişeni, care au continuat şi în ultimele luni să dea în judecată statul pentru bonificaţiile salariale.
Eşalonarea eşalonării
După cum s-a transmis prin intermediul sindicatelor de profil, o bună parte a magistraţilor timişeni consideră inacceptabilă varianta de eşalonare a plăţii drepturilor băneşti restante câştigate în instanţă până în 2014, soluţie propusă de Guvern, care a explicat prin reprezentanţii săi că, în acest an cel puţin, nu există sumele disponibile pentru plata acestor drepturi.
O parte din personalul din Justiţia timişeană crede că această posibilitate, a eşalonării, nu este una care să poată fi acceptată. Cert e că drepturile salariale neplătite au ajuns la cuantumuri fabuloase. Potrivit Ministerului Justiţiei, după ce s-a convenit asupra unei eşalonări iniţiale a acestor drepturi până în anul 2012, Guvernul a stabilit că este pus în situaţia de a plăti hotărâri judecătoreşti reprezentând titluri executorii în cuantum de aproximativ 1,2 miliarde de lei în 2010, 1,2 miliarde de lei în 2011 şi 1,2 miliarde de lei în 2012, reprezentând aproximativ 1% din produsul intern brut, cu tot cu penalităţi şi dobânzi.
Cota parte a Timişului din această sumă este de cel puţin 30 de milioane de lei pe an, adică de peste şapte milioane de euro. Potrivit Ministerului