Dupa ani intregi irositi in ceea ce priveste investitiile in energie eoliana, Romania ar putea avea dintr-o data la sfarsitul lui 2010 circa 600 de MW instalati. Acest lucru inseamna 240 de turbine ridicate, investitii de circa un miliard de euro din care 200 de milioane de euro inseamna partea de constructii. Intr-un an care se anunta din nou slab pentru economia Romaniei, padurea de "mori de vant" care ar putea rasari in cateva luni ar putea fi singura veste buna.
Deocamdata, cei mai multi bani dintr-o investitie intr-un parc eolian, adica mai bine de 75%, se duc la constructorii de turbine care vin din tari cu traditie cum ar fi Germania sau Spania, estul fiind pentru partea de constructii de drumuri, lucrari electrice sau fundatii, care se duc direct catre constructorii romani ai proiectelor.
Mai mult, in Romania nici macar macarelele necesare pentru a ridica componentele unei turbine la inaltimi de 100 de metri nu exista, ci sunt la randul lor aduse cu vaporul.
Ciment special. Cimentul necesar pentru construirea fundatiilor pentru montarea unei turbine eoliene, care este unul facut dupa o reteta speciala, a inceput sa fie produs si local dupa ce producatorii de ciment din Romania au invatat ingredientele secrete.
Practic, deocamdata, un proiect eolian creeaza efecte pe orizontala prin locurile de munca pe care le formeaza, prin drumurile construite, prin fundatiile necesare, lucrarile electrice sau prin chiriile pe care proprietarii de pamanturi le primesc de la dezvoltatori si care s-ar putea intoarce in economiile locale prin investitiile lor personale. Perspectivele se arata bune pentru acest domeniu, specialistii spunand ca in pana in 2013 in Romania ar putea exista proiecte eoliene cu o capacitate de peste 3.370 MW, adica aproximativ 5 reactoare verzi ale centralei de la Cernavoda, tinand cont doar de proiectele care acum se