Soldul creditelor acordate populaţiei şi companiilor a scăzut cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Prudenţa bancherilor şi a clienţilor întârzie relansarea creditării, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.
Soldul creditelor contractate de populaţie şi firme a continuat să scadă în luna aprilie cu 4,2% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din 2009, până la 200,3 miliarde de lei (48,5 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Reducerea este însă mai temperată faţă de cea din luna martie, de 5,6%. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al băncii centrale, pune întârzierea relansării creditării pe seama prudenţei manifestate de bancheri, dar şi de clienţi.
Citiţi şi:
Criza datoriei se transferă la companii
Adrian Vasilescu: „Guvernul a luat cea mai grea măsură”
El consideră însă că este nevoie de reforme fiscale pentru ca băncile, persoanele fizice şi antreprenorii să aibă mai multă încredere şi să se reia finanţarea.
„Într-un stat centralizat se relansează economia prin decizii administrative de reluare a creditării", a spus Georgescu. Scăderea înregistrată în luna martie a fost determinată de un regres cu 5,3% a componentei în lei, până la 78,18 miliarde de lei. Totuşi, soldul creditelor în valută a crescut cu 3,5% în intervalul aprilie 2009 - aprilie 2010, până la 122,13 miliarde de lei (29,6 miliarde de euro).
Băncile au fentat deciziile prudenţiale
Florin Georgescu a precizat că, după declanşarea crizei, Banca Naţională a acţionat anticiclic, prin relaxarea condiţiilor de creditarea, prin reducerea rezervelor minime obligatorii sau a dobânzii de politică monetară, de la 10,25% în iulie 2009 la 6,25% în mai 2010.
Acesta a adăugat că, în perioada 2006-2008, băncile comerciale au avut o putere limitată în temperarea cre