Promoter, lucrător la fast-food, operator baze de date sunt posturi disponibile şi pe timp de criză pentru tineri. Sursa: Arhiva EVZ
Studenţii care vor să câştige bani de buzunar ori să acumuleze experienţă profesională pot opta pentru un loc de muncă cu program redus sau flexibil.
„Eram doar cel care prăjea cartofii, acum sunt manager”
Deşi joburile disponibile pentru tineri au scăzut dramatic din cauza crizei, „uşile” fast-foodurilor râmân deschide studenţilor.
Andrei T., un ploieştean de 28 de ani, a obţinut primul loc de muncă, în anul I de facultate, la McDonald’s. „Atunci nu mi-am dat seama cât de mult va conta această experienţă. Eram doar unul dintre cei care prăjeau cartofii prăjiţi”, îşi aminteşte Andrei, care mai spune că programul flexibil l-a determinat să facă această alegere. „După doar şase luni de la angajare am fost promovat. După alte opt luni, am primit o ofertă tentantă de la o multinaţională. Acum sunt manager pe departamentul de vânzări în cadrul acelei firme. Mi-am cumpărat maşină şi casă în rate. Cred că e destul pentru vârsta pe care o am”, spune cu satisfacţie tânărul.
Hostess şi promoter, oferte ideale pentru primul job
O alternativă la îndemâna tinerilor fără experienţă sunt şi posturile de hostess şi de promoteri. „Câştigurile în acest domeniu nu sunt mari - ca hostess câştigi 10-12 euro pe oră, iar ca promoter între 20 şi 60 de lei pentru patru ore”, spune consilierul în carieră Eduard Ezeanu.
Ca hostess veţi participa la târguri şi expoziţii, iar ca promoter veţi prezenta diverse promoţii de produse. „Promoterii îşi des făşoară activitatea în supermarketuri sau în intersecţii”, explică Eduard Ezeanu, care consideră că pentru un tânăr care nu a mai lucrat niciodată un astfel de job este ideal.
Posturi la birou sau pe teren, în funcţie de personalitate