Romania ar putea sa piarda majoritatea banilor alocati de UE daca autoritatile care gestioneaza aceste fonduri si bancile nu vor descentraliza sistemul pentru a fluidiza procesul de absorbtie. Aceasta este concluzia conferintei "Cum sa iei bani de la UE? Invata de la firmele care au primit finantare europeana", organizata ieri de ZF la Iasi in colaborare cu Banca Transilvania, Eximbank, CEC Bank si casa de avocatura Bostina & Asociatii. Intalnirea face parte dintr-o serie de conferinte despre fondurile UE care au fost organizate de ZF la Bucuresti, Cluj si Iasi.
"Trebuie sa gasim solutii sa miscam banii daca vrem ca gradul de absorbtie sa creasca. Daca facem pasii in ritmul acesta, nu stiu daca tragem efectiv 50% din sumele alocate Romaniei de Uniunea Europeana, pentru ca nu vrem sa descentralizam sistemul, sa infiintam punti de evaluare. Peste tot este o hipercentralizare: si la banci, si la autoritatile care gestioneaza banii. Vom avea de castigat daca ducem banii cat mai aproape de beneficiar", spune Constantin Apostol, director general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR Nord-Est), care are pe mana fonduri europene de circa 700 mil. euro, bani alocati, prin programul regional, autoritatilor locale si microintreprinderilor.
Potrivit datelor ADR Nord-Est, valoarea proiectelor depuse in regiune depaseste 1,1 mld. euro.
"In acest moment noi mai avem bani doar pentru microintreprinderi si pentru structuri de afaceri. Valoarea proiectelor contractate in regiunea Nord-Est este de aproximativ 300 mil. euro, pana in prezent, suma totala a platilor efectuate si rambursarilor este de circa 100 mil. euro."
Principala problema pe care o au in acest moment firmele si autoritatile locale care au proiecte aprobate este finantarea, aspect care a fost subliniat in toate conferintele organizate de ZF pe tema fondurilor europene. "Nivelu