Ieri, Guvernul a aprobat scrisoarea către FMI, care cuprinde măsurile de austeritate. "Am ales răul cel mai mic, să nu majorăm taxele, să dăm posibilitate mediului privat să pregătească creşterea economică. Am ales reducerea cheltuielilor bugetare. Creşterea impozitelor ar fi condus la inflaţie ceea ce ar fi muşcat din buzunarul românului", a declarat Emil Boc, după şedinţa de Guvern.
Lista finală:
- pensiile scad cu 15%
- salariile bugetarilor scad cu 25%
- indemnizaţia pentru creşterea copilului scade cu 15% (Reducerea cu 15% a indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. Astfel, se reduc inclusiv indemnizaţiile plafonate la 4.000 lei, iar indemnizaţia maximală pentru mame devine 3.400 lei)
- ajutorul de şomaj va fi mai mic cu 15%
- renta viageră a sportivilor scade cu 25%
- bursele de cercetare cu 25%
- indemnizaţiile oamenilor de ştiinţă scad cu 25 %
- salariile preoţilor scad cu 25%
Vor fi eliminate:
- subvenţiile pentru încălzire
- biletele de odihnă pentru pensionari
- trusoul pentru nou-născuţi
- ajutorul pentru tinerii căsătoriţi
- facilităţile de transport pentru pensionari şi profesori
- al 13-lea salariu
Se vor impozita tichetele cadou, de creşă, de vacanţă şi de masă, dobânzile la depozitele la vedere/conturi curente şi la termen, plăţile compensatorii, salariile programatorilor, 3 clădiri în proprietate, în afara celei de domiciliu - taxare suplimentară 200 %, iar procentul deductibil pentru drepturi de autor scade de la 40% la 20%.
Cine scapă
Potrivit premierului Emil Boc, reducerile anunţate nu afectează salariul minim pe economie.