Păgubiţii au cerut rejudecarea pretenţiilor lor
Apărătorul lui Gavril Bătrân a cerut achitarea clientului său
La 10 ani de la faimoasa ţeapă dată celor 13.200 de investitori, judecătorii tot mai dezbat dosarul FNA, magistraţii instanţei supreme urmând să se pronunţe la data de 11 iunie 2010 asupra recursurilor formulate de Gavril Bătrân, Asociaţia Naţională a Investitorilor FNA, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor împotriva deciziei din iunie 2009 a Curţii de Apel Bucureşti.
În susţinerea recursului lor, reprezentanţii asociaţiilor investitorilor FNA au cerut casarea sentinţei pe partea civilă şi disjungerea de partea penală, dar şi rejudecarea pretenţiilor lor. De asemenea, asociaţiile au cerut ca Unicredit şi CEC să fie declarate părţi responsabile civilmente.
Pe de altă parte, avocata lui Gavril Bătrân a cerut casarea sentinţei şi, pe fond, achitarea clientului său, pe motiv că acesta nu a îndeplinit efectiv funcţia de preşedinte al SOV Invest în perioada în care Vlas l-ar fi delegat, aşa cum se arată în rechizitoriu.
Procurorul de şedinţă a solicitat instanţei să respingă toate recursurile, arătând că afirmaţia lui Bătrân, care a argumentat că nu ştia ce raportări a făcut către CNVM, nu poate fi susţinută.
Vlas: Mie nu aveţi ce să-mi luaţi
În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Ioana Maria Vlas a declarat că şi-a dat demisia de la SOV Invest şi că există în acest sens un proces de predare-primire.
"FNA nu a dispărut, el încă trăieşte, nu înţeleg de ce păgubiţii îşi cer banii în instanţă şi nu se duc să îi ceară de la noul FNA", a adăugat Vlas, care a recunoscut că a încălcat regulile pieţei de capital prin transferul unor fonduri, însă această faptă nu este una penală. Maria Vlas a amintit că a plecat din ţară în decembrie 1999, pentru că era într-o situaţie în care "a intrat fără să vrea"