Orice criză este un prilej neplăcut pentru a se face trieri, cu toate că cei triaţi sunt gălăgioşi, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României. Mugur Isărescu a făcut această afirmaţie în cadrul unui seminar pe tema intermedierii financiare.
"Am făcut un pas înainte în a înţelege în toată complexitatea sa problematica pe care trebuie să o rezolvăm în perioada următoare. Un lucru pe care l-am remarcat este creşterea creditului, sau descreşterea creşterii, care a fost evidentă. A fost o dinamică din ce în ce mai scăzută, până la cote zero sau cu minus în faţă, dar ca stoc, acesta a rămas la nivelul din 2008, anul declanşării crizei", a spus Isărescu.
Potrivit guvernatorului BNR, "economia a scăzut cu câteva procente bune. S-a schimbat ponderea creditării între sectoare, s-au triat debitorii, era normal, orice criză este un prilej neplăcut pentru a se face aceste trieri".
Căderea băncilor drept un e "act sângeros"
"Băncile, chiar dacă în anumite perioade lărgesc clasa de triere şi acolo mai intră proiecte mai puţin viabile, neviabile, ulterior fac aceste trieri. Este un efort masiv, care face parte din însănătoşirea economiei. Trebuie încurajat. Cei care sunt triaţi nu vor aplauda acest lucru, sunt gălăgioşi. Cei care trec examenul îl trec cu o mângâiere pe creştet, dar nu în sens pozitiv. Dacă nu are loc o schimbare de stindard, are loc oricum o echilibrare între lupta pentru cota de piaţă, concurenţa şi prudenţa. Băncile se vor bate mereu pentru un echilibru între aceste două", a subliniat Isărescu.
"Activitatea bancară nu este caritabilă. Un bancher nu este caritabil când vine vorba de bussiness. Este bine să amintim că activitatea bancară este una probabilistică, cu risc ridicat. Oricând, un bancher dace triplusalt şi când se prăbuşeşte este un act sângeros", a spus Isărescu, citat de Agerpres.