Serbia si Fondul Monetar International au convenit joi inghetarea pensiilor si a salariilor pentru 2010, in cadrul acordului standby in valoare de aproape 3 miliarde de euro incheiat in 2009. Iata mai jos un istoric al programelor angajate de Fond in economiile emergente ale Europei, realizat de Reuters:
Serbia:
Guvernul din Serbia a impus o serie de masuri de austeritate in schimbul unui pachet financiar in valoare de 3 miliarde de euro, prin care se obliga sa inghete pensiile si salariile in 2010, obtinand in schimb un deficit bugetar de 4,8% din PIB, mai mare decat cel planificat pentru acest an.Serbia a tras prima transa in valoare de circa 800 de milioane de euro in mai 2009.
Ucraina: FMI a inghetat un pachet financiar convenit in noiembrie 2009, in valoare de 16,4 miliarde dolari, dupa ce fosta putere nu si-a indeplinit angajamentele asumate. Guvernul noului presedinte, Viktor Ianukovici, a demarat in aprilie noi negocieri, pentru un sprijin financiar de 19 miliarde dolari.O noua misiune FMI va sosi in scurt timp la Kiev, pentru a finaliza detaliile noului program, care isi propune sa sustina economia ucraineana, ale carei exporturi de otel si produse chimice au fost puternic afectate de criza globala.
Republica Moldova:
O misiune a FMI care a vizitat Moldova in luna mai a recomandat eliberarea celei de-a treia transe in valoare de 90 de milioane de dolari, dupa ce a revizuit in crestere evolutia PIB-ului pentru acest an.Programul aferent perioadei 2010-2012 are o valoare totala de 590 milioane dolari.
Ungaria: Noul guvern incearca sa obtina de la FMI un deficit bugetar mai mare decat tinta pentru 2010.Acordul curent expira in octombrie 2010, dar FIDESZ a anuntat ca isi propune sa extinda intelegerea sau sa semneze un nou acord cu institutiile financiare internationale pana la sfarsitul anului.FMI apreciaza ca increderea in