Trei din patru lucrători la stat au semnat pentru întreruperea activităţii la 31 mai. Cei mai decişi sunt profesorii şi funcţionarii publici, care protestează pe timp nelimitat. Sanitarii se solidarizează cu ei. Ceferiştii, angajaţii de la Tarom, Metrorex şi RATB se hotărăsc azi dacă se vor solidariza cu bugetarii şi ce zi de protest îşi vor alege.
Cei mai organizaţi par lucrătorii din administraţia publică centrală şi locală, unde mai bine de 90% din sindicalişti s-au declarat hotărâţi să intre luni în grevă pe termen nelimitat. Până ieri, de exemplu, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) avea confirmări că 335 de instituţii, din totalul de 345 în care are membri, vor avea afiş pe uşă cu „grevă generală".
Romel Neagu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), era mai mult decât încântat de veştile sosite continuu din teritoriu. Până la închiderea ediţiei, el ştia că se vor pune lacăte pe primăriile, consiliile judeţene şi birourile de evidenţa populaţiei din toate marile oraşe ale ţării. În top se aflau Timiş şi Mureş, unde se vor închide câte 100 de primării. Cifre asemănătoare au raportat şi Clujul, Iaşiul, Constanţa, Argeşul.
Certificate doar pentru decese
În judeţul Dolj, 3.200 de funcţionari din judeţ nu vor lucra, astfel încât doljenii care vor avea treburi la Fisc, Prefectură, Consiliul Judeţean sau primării nu vor avea cu cine să-şi rezolve problemele.
În Timiş, la primării vor fi eliberate doar certificate de deces. La Primăria şi Consiliul Judeţean din Iaşi se va asigura doar o treime din activitate, iar la Sibiu, doar jumătate din funcţionarii de la primăria municipiului vor fi la dispoziţia contribuabililor.
În Bucureşti, se vor închide Primăria Municipiului Bucureşti şi cea de la sectorul 3, dar se aşteptau confirmări şi de la celelalte sectoar