"Citigroup" Inc. şi "Bank of America" Corp. din SUA au ascuns, "din greşeală", de investitori, în ultimii trei ani, datorii de mai multe miliarde de dolari, într-un mod similar celui utilizat de "Lehman Brothers" pentru mascarea riscurilor, anunţă Wall Street Journal (WSJ).
Potrivit cotidianului american, din documentele înaintate autorităţilor rezultă că cele două bănci au raportat uneori în mod eronat unele acorduri de răscumpărare pe termen scurt (repo) ca fiind vânzări, când acestea ar fi trebuit catalogate drept împrumuturi. Deşi clasificările implică miliarde de dolari, ele au reprezentat sume mici pentru bănci.
"Bank of America" a clasificat greşit, în ultimii trei ani, tranzacţii cu valori între 573 de milioane de dolari şi 10,7 miliarde de dolari, reprezentând mai puţin de 1% din valoarea totală a activelor. "Citigroup" a catalogat eronat tranzacţii de 9,2 miliarde de dolari. Băncile au, împreună, active totale de peste 2.000 de miliarde de dolari.
"Lehman" a utilizat acelaşi procedeu înainte să ceară protecţia Legii falimentului, în septembrie 2008, potrivit examinatorului desemnat pentru falimentul băncii, Anton Valukas. Astfel, banca a mutat active de 50 de miliarde de dolari din bilanţul contabil.
"Bank of America" şi "Citigroup" au precizat că aceste clasificări au la bază erori şi nu au fost încercări prin care să ascundă riscurile.
Recunoaşterea erorilor vine în contextul în care autorităţile pieţei de capital din SUA le-au solicitat companiilor financiare informaţii privind tranzacţiile repo.
A.V. "Citigroup" Inc. şi "Bank of America" Corp. din SUA au ascuns, "din greşeală", de investitori, în ultimii trei ani, datorii de mai multe miliarde de dolari, într-un mod similar celui utilizat de "Lehman Brothers" pentru mascarea riscurilor, anunţă Wall Street Journal (WSJ).
Potrivit cotidianului american, din docume