Populatia a redevenit in primul trimestru creditor net al sistemului bancar, in conditiile in care depozitele au crescut constant in ultimul an, crestere alimentata de un puternic sentiment de prudenta si de dobanzile ridicate oferite de banci, potrivit datelor BNR. Soldul depozitelor ajungea la sfarsitul lui martie la 99,7 miliarde de lei (circa 24,5 mld. euro), depasind cu aproape un miliard si jumatate soldul creditelor acordate de banci populatiei.
"In ultimul an soldul creditelor a evoluat foarte slab, inregistrand chiar scaderi in unele luni, in timp ce depozitele au crescut tot timpul dintr-un motiv precautional. Evident ca pozitia populatiei fata de sectorul bancar s-a imbunatatit", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Soldul depozitelor constituite la banci de catre persoanele fizice a urcat doar in primele trei luni din acest an cu 1,2 miliarde de lei, in timp ce de la sfarsitul lui 2008 pana in prezent a crescut cu aproape 18 miliarde de lei. Doua treimi din depozitele populatiei sunt economii pastrate in lei.
In schimb, companiile si-au inrautatit pozitia fata de sistemul bancar, raportul dintre depozite si credite coborand in primul trimestru la 66,7% fata de 72,2% in decembrie si apropiindu-se de minimul record de 64,2% inregistrat la sfarsitul lui 2008. Companiile aveau in martie depozite de 67,4 miliarde de euro, cu 3 miliarde de euro mai putin decat decat in decembrie.
Andreas Treichl, seful grupului austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, afirma recent ca bancile ar trebui sa urmareasca un raport de circa 110-120% intre creditele acordate si depozitele atrase astfel incat finantarile acordate sa fie finantate integral prin capitalurile proprii detinute si fondurile stabile, atrase de la clienti.
Pe de alta parte, este periculos ca bancile sa aiba depozite mult mai mari decat creditele acor