Pe piata de tubulatura din plastic, care cuprinde atat segmentul PVC (polivinilclorura), cat si cel de PE (polietilena), este estimat pentru acest an un ritm de crestere cuprins intre 5% si 10%, doar in conditiile in care statul incepe in mod serios sa investeasca in lucrarile de infrastructura. Daca nu, in cel mai fericit caz este estimata o stagnare a pietei. In plus, cea mai mare problema pentru acest an ramane achitarea datoriilor din partea statului, care ar permite deblocarea industriei constructiilor.
Piata de tubulatura PVC, utilizata in proiectele de infrastructura de canalizare si alimentare cu apa, a scazut anul trecut cu aproximativ 20% fata de nivelul din 2008, iar ritmul de crestere estimat pentru acest an nu va acoperi diminuarea vanzarilor din anul trecut.
"Piata de tubulatura PVC s-a cifrat anul trecut la aproximativ 40 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca s-a situat ca valoare la aproximativ 80% din cifra inregistrata in 2008. Pentru acest an estimam o valoare de 45 de milioane de euro, iar in volum o crestere de circa 2-3% fata de 2009", a declarat Marius Albescu, directorul de dezvoltare strategica a Teraplast.
Pe segmentul de tubulatura PE, utilizata pentru retelele de apa si gaze naturale, scaderea pietei din 2009 a fost usor mai temperata, de putin peste 9% comparativ cu nivelul din anul precedent. La fel ca in cazul tubulaturii PVC, nici in acest caz estimarea de crestere din 2010 nu este suficienta pentru a acoperi scaderea de anul trecut.
"Piata de tubulatura PE a ajuns in 2009 la nivelul de 68 de milioane de euro, fata de valoarea de 75 de milioane de euro in 2008. Pentru 2010 estimam ca piata va creste cu aproximativ 5% fata de 2009", a precizat Alexandru Tabaran, directorul comercial al Politub, specializata in productia de tubulatura PE.
Teraplast a inregistrat in 2009 o cota de piata pe tubulatur