Extinderea Uniunii Europene va continua, spune preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dar cercetători de la Londra sunt de părere că ţările din Balcani şi aspiraţiile lor europene au fost date uitării, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Extinderea Uniunii Europene va continua, spune preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dar cercetători de la Londra sunt de părere că ţările din Balcani şi aspiraţiile lor europene au fost date uitării, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Criza economică a UE şi situaţia delicată a zonei euro nu ar trebui să constituie o scuză pentru ca extinderea să nu continue, explica miercuri la Bruxelles preşedintele Comisiei Europene.
Extinderea continuă, a adăugat Jose Manuel Barroso, făcând aluzie mai ales la ţările din Balcanii occidentali, întrucât acest proces este bazat pe criterii obiective.
Între timp, doar Croaţia are şanse reale de integrare în viitorul apropiat, pentru că Macedonia, care a primit în 2006 statutul de candidată la aderare nu a început nici acum negocierile.
Serbia se loveşte mereu de obstacolul olandez în toate discuţiile cu UE, tensiunile etnice din Bosnia pun probleme de securitate şi stabilitate, iar situaţia politică din Albania nu permite declanşarea vreunui proces european.
În plus, analişti de la Londra comentează că situaţia economică fragilă a Europei a avut cu adevărat efectul de a da uitării extinderea şi promisiunile făcute Balcanilor occidentali.
Analiştii care publică acum un studiu intitulat "Riscul de instabilitate în Balcanii occidentali" spun că UE şi-a pierdut influenţa şi credibilitatea în această zonă, unde nu s-au rezolvat problemele trecutului.
Uniunea Europeană nu-şi permite să stea şi să aştepte ca situaţia acestor ţări să se rezolve de la sine, mai spune studiul