Romania trebuie sa isi corecteze deficitul bugetar si sa mearga mai departe cu reformele pentru a avea o economie mai flexibila, care sa atraga investitorii straini, daca vrea sa iasa cu bine din criza globala, spune Nouriel Roubini, unul dintre cei mai titrati economisti ai momentului la nivel mondial, celebru pentru faptul ca a prezis criza globala din 2008, care i-a adus si apelativul "Dr. Doom".
"Orice tara care are un deficit bugetar mare trebuie sa-l reduca, nu ai alternativa la austeritatea fiscala. Cel mai important este sa ai o reducere progresiva si continua a deficitului bugetar in timp, pentru a recupera accesul la piata", a spus ieri Roubini la un eveniment organizat de Forum Invest.
El subliniaza ca masurile de austeritate nu pot fi evitate, chiar daca recesiunea economica a fost mai dura decat se anticipa, asa cum a fost si cazul Romaniei, dar pe de alta parte spune ca trebuie gandite si politici care sa asigure o revenire.
Discursul lui Roubini este chiar mai dur decat al celor de la Fondul Monetar International, care inclusiv anul acesta au acceptat o majorare a tintei de deficit bugetar, intelegand ca prelungirea recesiunii duce la o scadere a veniturilor bugetare care nu ar putea fi contrabalansata de reducerea cheltuielilor.
"Faptul ca inca sunt probleme in zona euro implica si ca regiunea Europei Centrale si de Est va avea de suferit. Pietele sunt nervoase, investitorii sunt nervosi. Aveti nevoie de austeritate fiscala, sa continuati cu reformele structurale pentru a creste productivitatea, sa fiti deschisi pentru investitorii straini si comertul international. Asta va diferentia aceste economii", spune Roubini.
In linia clasica a economistilor monetaristi
El ramane prin opiniile sale in linia clasica a economistilor monetaristi, care cer statelor sa se ajusteze, in timp ce la nivel mondial se contureaza un cure