Transferul de bani curata (consolideaza) portofoliile bancilor locale Daca inainte de criza bancile preferau sa acorde imprumuturi prin intermediul bancii mama, deci sa "exporte" credite, acum ele fac o miscare inversa, aducand creditele inapoi in contabilitatea locala. Motivul? In felul acesta isi imbunatatesc portofoliile si-si cosmetizeaza rezultatele financiare, pentru ca imprumuturile importate au o calitate mai buna.
Bancile faceau inainte "export" de credite, pentru a scapa astfel de constituirea rezervelor minime obligatorii impuse de BNR (care se situau la 20% pentru pasivele in lei si la 40% pentru pasivele in valuta), care costau bancile cateva procente in plus din valoarea fiecarui credit. Dupa ce nivelul rezervelor a scazut (la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru pasivele in valuta), dar si pe fondul dificultatilor generate de criza, bancile si-au reconsiderat pozitia si vor sa-si imbunatateasca rezultatele financiare incluzand si creditele "exportate" anterior.
Nivelul creditelor externalizate ajunsese inainte de criza sa cantareasca greu in bilanturile bancilor. Unicredit Tiriac, de exemplu, externalizase la finalul lui 2009 1 miliard de euro. La randul sau, Raiffeisen Bank anunta la sfarsitul lui 2008 ca mutase in bilantul bancii mama credite de 2 miliarde de euro.
In ultimele luni, doua dintre bancile locale au readus in bilanturile proprii un "un volum mare" de credite, a declarat joi Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere al BNR.
Bancile nu au fost insa determinate sa faca acest pas doar de scaderea rezervelor ci si din alt motiv, care a fost explicat de Florin Georgescu, prim viceguvernatorul bancii centrale. "Daca anii trecuti bancile au externalizat credite, acum asistam la un proces de internalizare a acestora, ceea ce imbunatateste bilantul creditarii si mai opreste restructurarile de