Italia a devenit ultimul stat UE care anunţă reduceri de cheltuieli. OECD recomandă guvernelor să adopte planuri credibile de consolidare a finanţelor şi să implementeze reforme structurale. Sursa: Reuters
Guvernul de la Roma i-a avertizat ieri pe cetăţeni că vor fi nevoiţi să facă „sacrificii grele”, Italia devenind astfel ultimul stat european care anunţă un program de austeritate menit să reducă deficitul bugetar şi să restabilească încrederea în Zona Euro.
Este o cale bătută de alte state din eurozonă confruntate cu datorii publice mari, precum Irlanda, Grecia, Portugalia şi Spania, care au anunţat deja reduceri ale cheltuielilor bugetare. Noul guvern din Marea Britanie vizează măsuri similare, iar Germania va urma în scurt timp.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a publicat ieri ultimele sale previziuni economice, susţine măsurile de austeritate luate până acum, dar avertizează că datoria publică în ţările dezvoltate va creşte în continuare. OCDE se uită chiar şi spre prudenta Germanie şi apreciază că statul trebuie să consolideze bugetul, al cărui echilibru s-ar putea deteriora în acest an.
Organizaţia, care reuneşte cele mai bogate economii din lume, spune că statele ar trebui să publice planuri detaliate pentru consolidarea finanţelor, să reducă mai degrabă cheltuielile decât să crească taxele şi să sporească credibilitatea programelor de austeritate prin supunerea acestora spre o evaluare independentă, potrivit „Financial Times”.
Creştere economică timidă
Răspunzând întrebărilor privind efectul programelor de austeritate, economistul-şef al OECD, Pier Carlo Padoan, a declarat, pentru Reuters, că Zona Euro nu riscă să se confrunte cu o recesiune dublă, dar că statele trebuie să implementeze reforme structurale pentru a ameliora productivitatea.
Guve