Ordonanta de combatere a evaziunii fiscale, care urma sa treaca aseara prin Guvern, ii nemultumeste pe reprezentantii oamenilor de afaceri care anticipeaza scumpirea alimentelor si falimente masive in industrie.
Legea, daca va fi aprobata, va duce la scumpirea alimentelor cu 7-15%, a bauturilor cu pana la 15% si la falimente masive in industria alimentara, spune Sorin Minea, presedintele patronatului industriei alimentare - Romalimenta. "Noi sustinem o ordonanta care sa combata evaziunea fiscala, dar nu una precum cea actuala, care duce la scumpiri, la inchideri de firme, care nu combate evaziunea, dar in schimb distruge piata alba", a declarat Minea.
Proiectul ordonantei de urgenta pentru combaterea evaziunii fiscale prevede ca achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.
Minea sustine ca imbinarea taxarii inverse cu incasarea TVA la frontiera pentru comertul intracomunitar este o greseala. "In acest fel, tot ce este productie nationala va disparea. Produsele din carne, unde materia prima se importa in proportie de 70%, pestele si fructele de mare importate in proportie de 90%, precum si legumele si fructele care se importa in proportie de 60%, dar si o serie de alte alimente, se vor scumpi cu 7-15%", a spus Minea.
Nu de aceeasi parere este Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase, Rompan, care sustine ca economia neagra se va reduce. "Pana acum o moara vindea faina unei fabrici de paine fara documente pentru a-si insusi TVA-ul. Acum nu va mai avea ce sa fure si nu-si va mai asuma riscul de a lucra fara acte. In acest fel baza de impozitare va fi mai mare