Flancat de liderul UNPR, Gabriel Oprea, şi de cel al UDMR, Bela Marko, premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul renunţă la a tăia cu 25% salariul minim pe economie de 600 lei, pensia minimă de 350 lei şi venitul minim garantat. Nu vor fi micşorate nici alocaţiile pentru copii (42 lei pe lună), ajutoarele pentru persoanele cu handicap (variază în funcţie de gradul de handicap). Indemnizaţiile pentru mame vor fi reduse cu 15%, dar nu vor fi mai mici de 600 lei.
Considerate cu totul insuficiente de către sindicate, care menţin chemarea la grevă generală, aceste concesii se vor regăsi în cele două proiecte de lege cu care Cabinetul Boc se va prezenta săptămâna viitoare în Parlament pentru asumarea răspunderii. Potrivit lui Emil Boc, este vorba despre „un proiect de încadrare în deficitul bugetar" convenit cu FMI pe 2010, adică 6,8% din PIB (o tăiere de cheltuieli faţă de 2009 de circa 2,2% dintr-un PIB de circa 118 miliarde euro estimat pentru 2010). Documentul va contabiliza tăierile salariilor angajaţilor statului cu 25% şi reducerea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Cel de-al doilea proiect priveşte „reglementarea sistemului de pensii", astfel încât pensiile speciale să fie recalculate potrivit principiului contributivităţii, dar fără să fie atinse pensiile militarilor sub 3.000 lei. În linii mari, decizia ce urmează să fie aplicată prin cele două legi respectă măsurile de austeritate convenite cu FMI la începutul lunii mai.
Premierul Boc a anunţat la finalul şedinţei de Guvern unde s-au discutat cele două proiecte de lege că baza legală pentru tăierea salariilor şi pensiilor este articolul 53 din Constituţie care vorbeşte despre restrângerea unor drepturi şi libertăţi în situaţii foarte dificile. Este vorba de cazuri legate de apărarea siguranţei naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, pentru prevenirea unor dezastre na