Una din principalele probleme ale economiei din Romania nu este faptul ca bancile nu vor sa acorde credite, ci lipsa cererii pentru imprumuturi, potrivit directorilor unora dintre cele mai mari banci pe plan local.
"Cererea a scazut dramatic. In Romania, a scazut mai mult decat in tarile din regiune si, chiar dupa revenirea usoara, a ramas la un nivel scazut. Consumatorii se tem sa nu-si piarda locurile de munca si nu cheltuie bani", a declarat Steven Van Groningen, director executiv al Raiffeisen Bank, in cadrul conferintei Finance 2010, organizata in Bucuresti de Forum Invest.
Potrivit spuselor sale, cauza scaderii cererii pentru credite este nesiguranta din piata. "Solutia nu este sa spui bancilor sa imprumute mai multi bani si, astfel, economia va creste si criza va disparea de la sine. Trebuie sa schimbam lucrurile si toti participantii la piata trebuie sa invete din criza", a adaugat Van Groningen.
Pentru a face fata scaderii cererii, este nevoie de o majorare a activitatii economice. "Cererea este un lucru foarte diferit de consum. Trebuie sa dirijam investitiile in domeniile care stimuleaza cererea intr-un mod corect", a spus si Dominic Bruynseels, director executiv al Bancii Comerciale Romane.
Pentru a spori cererea, trebuie schimbat intreg sistemul, insa acest lucru este, inca, o problema la nivel international. In plus, redresarea economica este mult prea lenta si, oricum, nu ajuta prea mult, daca oamenii raman fara bani si garantii, a explicat seful BCR.
"Problema este ca nesiguranta submineaza investitiile. Ajustarea mediul de afaceri la noile conditii de piata nu se face destul de repede. Bancile trebuie sa ofere sprijin si sfaturi, sa ofere produse si servicii mai eficiente si sa imbunatateasca modul de comunicare. De asemenea, trebuie imbunatatita etica si trebuie sa ne pregatim pentru urmato