Compară domeniile de studiu, taxele şi metodele de admitere. Sursa: Arhiva EVZ
Tabelul prezentat în paginile următoare conţine oferta principalelor instituţii de învăţământ superior din România şi cuprinde atât facultăţile de stat, cât şi pe cele private.
Informaţiile sunt grupate pe domenii de studiu, însă, din lipsă de spaţiu, nu au putut fi cuprinse toate facultăţile. Taxele existente în tabel sunt cele minime şi cele maxime practicate în universităţile respective, pentru domeniul prezentat.
Pentru aflarea sumei exacte corespunzătoare facultăţii şi domeniului pe care doriţi să-l studiaţi este indicat să accesaţi siteul recomandat în tabel sau să sunaţi la secretariatul facultăţii.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru perioada examenelor. Zilele exacte pentru probele din cadrul admiterii trebuie aflate de pe site-ul facultăţii sau de la secretariat. Este indicat, înainte de alegerea facultăţii, să accesaţi site-ul acesteia şi să faceţi o vizită la sediu pentru a vedea dotările, starea laboratoarelor şi a bibliotecii, căminele studenţeşti.
Admiterea exclusiv pe bază de dosar nu mai este de mult un atribut al universităţilor private. În foarte multe facultăţi de stat nu mai există examen, chiar dacă mulţi rectori şi-au exprimat în ultimul timp intenţia de reluare a acestora. În acest an, spre exemplu, s-a reintrodus admiterea la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova.
STATUT
Atenţie la facultăţile cu grad de încredere limitat!
Agenţia Română de Evaluare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a validat programe de studii şi universităţi calificându-le, în funcţie de calitate, cu: „grad ridicat de încredere”, „grad de încredere limitat”, „încredere” şi „lipsă încredere”. Spre exemplu, conform ARACIS, Universităţile Artifex, din Bucureşti, Danubius, din Galaţi, ş