Profetul crizei, Nouriel Roubini, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că fără austeritate fiscală şi fără reforme structurale România nu poate repara greşelile din perioada de boom economic.
Deficitele acumulate în anii de boom economic, aprecierile de faţadă ale monedei, dar şi creşterile de salarii cu mult peste productivitate au contribuit serios la agravarea situaţiei României până la stadiul actual, consideră celebrul economist Nouriel Roubini, cunoscut şi ca „doctor Doom" (n.r. - „doctor Blestem") din cauza previziunilor catastrofale pe care le face de câţiva ani. „Statele de la periferia zonei euro s-au confruntat în trecut cu creşteri de salarii peste ratele de productivitate, cu o apreciere reală a monedelor naţionale şi cu un avans al deficitelor de cont curent. De aceea, în prezent, aceste ţări au nevoie nu doar de o reducere a deficitului bugetar, ci şi de o creştere a competitivităţii", apreciază Roubini. De aceeaşi părere este guvernatorul Mugur Isărescu. „Situaţia la nivelul salarizării bugetarilor s-a deteriorat accentuat începând cu anul 2007. S-a crezut că dacă am intrat în UE o să trăim ca în UE. A fost complet fals", a spus oficialul BNR.
Băncile nu dau bani la infinit
Cei doi reputaţi economişti se pun de acord şi în ceea ce priveşte nevoia stringentă de a reduce deficitele. „Noi nu putem să monetizăm datoria publică, precum SUA. Până să ajungă la inflaţie, finanţarea deficitului trece prin bănci. Dacă băncile ajung la un grad de expunere după care consideră că nu mai pot împrumuta statul, atunci finanţarea deficitului bugetar va deveni o problemă, să spunem, tehnică", consideră Isărescu. Referindu-se la ţările cu deficite bugetare mari, în general, Roubini are o părere asemănătoare. „Dacă deficitul este mare, pieţele vor deveni nesustenabile, vor duce la scăderea încrederii în acele pieţe, vor creşte dobânz