Dupa o serie de lucrari de termoizolatie care nu au respectat specificatiile tehnice, atat din punctul de vedere al manoperei, cat si din punctul de vedere al materialelor de constructii utilizate, producatorii de sisteme de termoizolatie prezenti pe piata locala au lansat un ghid de bune practici in aplicarea sistemelor. Ghidul are ca finalitate adoptarea lui ca act normativ din partea Ministerului Dezvoltarii, insa acesta ar putea deveni functional abia peste doi ani.
In ultimii patru ani, de cand a inceput programul national de reabilitare termica a locuintelor, pe fondul unei lipse de legislatii in domeniul aplicarii sistemelor de termoizolatii, s-au semnalat tot mai multe probleme in executia unor astfel de lucrari, cauzate pe de o parte de calitatea slaba a materialelor utilizate, dar si pe fondul unor vicii de procedura din partea constructorilor.
Marii producatori internationali de materiale de constructii prezenti pe piata locala s-au reunit intr-o asociatie denumita Qetics, si au realizat un ghid de bune practici in domeniul aplicarii termoizolarii, pentru a preintampina pe viitor astfel de situatii, precum si pentru a facilita realizarea unui act normativ pentru autoritati in domeniul aplicarii sistemelor de termoizolatii.
Programul national de reabilitare a locuintelor cuprinde toate locuintele construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, in total circa 83.000 de blocuri. Suma totala necesara pentru reabilitare este de aproximativ 11 miliarde de euro, iar statul s-a angajat sa asigure 80% din costul de reabilitare a unei locuinte.
"Grupul Qetics, pentru calitatea sistemelor de termoizolatie, a luat fiinta prin initiativa unor specialisti din cadrul celor mai importante companii producatoare de sisteme de termoizolatie din Romania. Grupul este replica in Romania a asociatiilor de profesionisti din domeniu infiin