Premierul israelian, Benjamin Netanyahu efectuează o vizită la Paris, ocazionată de primirea ţării sale în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Israelul încearcă de 16 ani să intre în OCDE, organizaţie care reuneşte de fapt 32 de ţări, cele mai dezvoltate din punct de vedere economic şi al cărei sediu este în capitala Franţei.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu efectuează o vizită la Paris, ocazionată de primirea ţării sale în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Israelul încearcă de 16 ani să intre în OCDE, organizaţie care reuneşte de fapt 32 de ţări, cele mai dezvoltate din punct de vedere economic şi al cărei sediu este în capitala Franţei.
Pentru autorităţile israeliene, intrarea oficială a ţării lor în OCDE este importantă din două puncte de vedere : pe de o parte, i se recunoaşte Israelului statutul de ţară dezvoltată, iar pe de altă parte, odată cu intrarea în acest club al celor mai bogate ţări de pe planetă, Israelul va avea acces la noi surse de capital. O spune de altfel, pentru Agenţia France Presse, însuşi prim-ministrul israelian, care salută şi faptul că Israelului nu i s-au impus condiţii speciale pentru intrarea în această organizaţie, condiţii legate de exemplu, de progresul negocierilor de pace în regiune.
Palestinienii au protestat însă în urma acestei primiri, considerând că nu este compatibilă cu statutul unei ţări care ocupă un teritoriu străin şi încalcă drepturile omului şi dreptul internaţional.
Agenţia France Presse mai aminteşte, însă, în context, că din punct de vedere economic, Israelul a făcut progrese enorme în ultimii 30 de ani. În 1980, Israelul afişa o inflaţie de trei cifre şi se vedea obligat să-şi devalorizeze periodic moneda.
Începând din 1994, economia israeliană a ieşit din marasm, deşi OCDE-ul consideră că 20% dintre cei şapte milioane şase sute de mii