Wargha Enayati, fondatorul Centrului Medical Unirea (CMU), una dintre principalele retele de clinici private de pe piata locala, este de parere ca situatia din piata imobiliara, care timp de mai multi ani a crescut puternic si atragea investitii de miliarde de euro pentru ca din 2009 sa intre in declin aducand falimente unul dupa altul, s-ar putea intampla si in piata serviciilor medicale private.
Principalii operatori privati din domeniul de sanatate au anuntat proiecte de peste 150 mil. euro in unitati medicale, dintre care peste 70 mil. euro numai anul acesta, conform unei analize recente a ZF pe baza datelor facute publice de companii. Nivelul este unul record pentru aceasta industrie. In total s-au anuntat peste 13 clinici anul acesta, in timp ce pana in 2011 ar trebui construite alte sapte spitale.
"Din pacate se vor face toate aceste investitii, insa este o miscare foarte periculoasa. Am sentimentul ca este ca in imobiliare. Piata a crescut in fiecare an. Este ca un balon de sapun si ma astept ca la un moment dat sa explodeze", a spus Enayati intr-un interviu acordat ZF.
Omul de afaceri a cedat anul acesta controlul CMU, dar ramane la conducerea companiei, aceasta fiind una dintre conditiile solicitate la vanzare. Actionarul majoritar al companiei este fondul de investitii Advent International, care detine 80% din afacere. In deal-ul derulat la inceputul acestui an au vandut atat Enayati, cat si un alt fond de investitii, 3i, care detinea 49% din companie. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar a fost estimata de ZF la cateva zeci de milioane de euro.
S-au retras din doua deal-uri
Enayati afirma ca declinul pietei de servicii medicale private nu va fi un fenomen distinct doar in Romania, in Turcia spre exemplu spitalele incepand deja sa dea faliment. Si in Germania, seful CMU afirma ca se inchid spitale pe