Angajaţii Muzeului de Artă au început o inventariere a lucrărilor şi au constatat că multe dintre ele necesită resutarări urgente. Restaurarea tablurilor se poate face doar în laboratoarele specializate din Cluj sau Bucureşti, dar Muzeul nu are bani pentru aceste lucrări.
Sute de picturi valoroase zac în depozitul Muzeului de Artă într-o stare avansată de degradare. Restaurarea tablourilor se poate face doar în laboratoarele din Cluj sau Bucureşti, pentru că cel din Satu Mare nu este specializat în astfel de lucrări. „Suntem în faza de inventariere a tablourilor şi nu putem da o cifră axactă a celor care necesită intervenţii, însă vorbim de sute de astfel de picturi. Aceste lucrări nu pot fi expuse din cauza stării de degradare în care se află. Sperăm să avem bani să începem să lucrăm la restaurarea lor“, a declarat Felicia Grigorescu, şefa secţiei de artă din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare.
Restaurare în laboratoare specializate
Restaurarea acestor tablouri necesită timp şi bani. Lucrările nu se pot efectua decât în laboratoare specializate, iar costurile se ridică la zeci de milioane de lei vechi pentru un tablou, în funcţie de starea de degradare. Muzeul Judeţean nu are un specialist în domeniu, un restaurator cu studii superioare, astfel încât tablourile trebuie trimise în laboratoarele din ţară.
Pânzele acestor tablouri sunt găurite, culorile şterse, iar foiţele desprinse. „Vorbim de lucrări de referinţă a pictorului sătmărean Aurel Popp. „În grădină“, „Atacul“, „Cine-l ştie“ şi „Pianina Roşie“ au nevoie de reparaţii ugente. Sunt tablouri de dimensiunmi mari, de doi metri, unele dintre ele au fost restaurate cu folie japoneză, însă aceasta s-a desprins“, a mai precizat Felicia Grigorescu. „În grădină“ este o pictură neterminată, pictorul fiind mobilizat pe front în perioada 1914-1918. Aurel Popp este un pictor reprezentativ pentr