Americanca Leslie Hawke, mama cunoscutului actor Ethan Hawke, locuieşte de zece ani în România, unde încearcă, prin proiectele derulate, să atragă atenţia asupra importanţei educaţiei. Sursa: CODRIN PRISECARIU
Leslie Hawke este prin excelenţă o optimistă. Acest lucru se vede nu neapărat din zâmbetul larg cu care te întâmpină, ci mai degrabă din ţintele înalte pe care şi le impune.
Aflată la jumătatea misiunii ei în România, alături de Maria Gheorghiu, directoarea executivă a Asociaţiei Ovidiu Rom, s-a angajat ca, până în 2020, toţi copiii săraci să aibă acces egal la educaţie timpurie, de care depinde, de fapt, succesul şcolar de mai târziu. Un ţel pe care până acum nu mulţi şi l-au asumat. O face ea, o americancă stabilită de zece ani pe meleagurile mioritice, unde a ajutat copiii să meargă la şcoală.
Cu ocazia lansării unui nou proiect, Leslie Hawke - care s-a dovedit a fi mai româncă decât ar face-o un simplu cuvânt, scris în dreptul rubricii „Cetăţenie”, în vreun act de identitate - vorbeşte, într-un interviu acordat EVZ, despre sistemul românesc de educaţie şi despre calitatea dascălilor.
BILANŢUL UNUI DECENIU DE ACTIVITATE
„Elevii trebuie să înveţe să gândească abstract”
EVZ: Sistemul românesc de educaţie traversează o perioadă proastă, profesorii vor face grevă. Cum poate fi schimbată şcoala pentru a fi eficientă?
Leslie Hawke: Eu nu mă aflu în România ca să studiez sistemul de educaţie. Noi facem un singur lucru şi-l facem foarte bine: includem copiii săraci în şcoli, de la vârste fragede.
În SUA, există acum o mişcare prin care se cere mai multă responsabilitate din partea profesorilor. Este interesant faptul că americanii au descoperit că salariile mai mari nu cresc neapărat calitatea dascălilor.
Profesorii buni sunt profesori buni, banii nu transformă un pro