O biserică cu o poveste inedită poate fi vizitată în satul Tisa.Singura biserică unde există o pictură murală cu tragerea lui Horea pe roată se află în satul Tisa aparţinător comunei Burjuc
Biserica din Tisa are o istorie care se pierde în negura timpurilor. Bătrânii satului povestesc că această biserică a fost adusă cu plutele pe râul Mureş de către locuitorii din localitatea Chelmac, judeţul Arad. “Oamenii di staul Tisa se ocupau cu plutăritul. Aşa se face că erau cunoscuţi în toate localităţile aflate pe malul Mureşului. În urmă cu vreo 400 de ani, în semn de preţuire, locuitorii din satul Chelmac (judeţul Arad) le-au oferit celor din Tisa o biserică din lemn. Ei îşi construiseră alta şi s-au gândit să doneze acest lăcaş de cult. Pentru a o transporta, plutaşii au dezmembrat-o şi încărcat-o pe plute. Şi, pentru că transportul se făcea dinspre aval spre amonte, plutele au fost trase de 50 de boi”, povesteşte Gheorghe Furdui, localnic.
Valentin Popa, preotul care slujeşte în această biserică cunoaşte şi alte amănunte inedite legate de istoria acestei biserici. “În biserica din satul Tisa poate fi văzută singura pictură muralăa execuţiei lui Horea pe roată , existentă într-un lăcaş de cult. Tot ca un fapt inedit, unul dintre clopotele bisericii a fost donat de localnici în primul război mondial pentru fabricarea de obuze”, spune preotul.
În satul Tisa mai trăiesc acum aproximativ 110 suflete. Toţi sunt bătrâni dar fiecare poate să spună, celor interesaţi, povestea singurei biserici din România care a fost transportată dintr-un loc în altul cu ajutorul plutelor.
Prima sfinţire vine după 400 de ani
Revoluţiile şi războaiele care au avut loc de-a lungul vremii a făcut ca biserica de la Tisa să nu fie sfinţită niciodată. Tocmai de aceea în data de 6 iunie această biserică va fi târnosită de Preasfinţitul Părinte Gurie, episcopul Deve