Statul român şi-a furat singur căciula pe parcursul ultimilor 20 de ani. Decizia autorităţilor de a lichida Termoelectrica pune capăt unui lung şir de greşeli ale statului în domeniul energetic, compania acumulând în 12 ani pierderi de peste 2,2 miliarde de lei din cauza pomenilor electorale şi a vânzării de curent electric sub preţul de producţie. Termoelectrica a fost înfiinţată în 1998, când gigantul CONEL a fost spart în mai multe bucăţele. Aşa au intrat în scenă Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Termoelectrica. La momentul respectiv, FMI şi Banca Mondială nu erau mulţumite de subvenţiile încrucişate dintre ele. În anul 2002 a transferat la Consiliile Locale 24 de centrale electrice de termoficare. În 2004, Termoelectrica s-a mai restructurat o dată şi din ea au ieşit complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova pentru privatizare.
În 2007, mai mulţi investitori străini roiau pe lângă Termoelectrica pentru realizarea de noi termocentrale pe platformele vechi. Între timp, s-a schimbat Guvernul şi a venit criza mondială peste România. Investitorii privaţi au îngheţat proiectele pe amplasamentele convenite. Varianta finală de restructurare a sectorului energetic priveşte direct Termoelectrica, ce va deţine 0,25% din titluri la Electra şi 20,2% din Hidroenergetica.
În vara anului trecut, Videanu încă încerca ştergerea datoriilor Termoelectrica şi Companiei Naţionale a Huilei la Uniunea Europeană (UE). Dar la evaluările din acest an, experţii FMI s-au uitat peste datele de la Termoelectrica şi nu le-a plăcut ce au văzut: pierderi totale de 2,2 miliarde de lei înregistrate din 1998 până în vara lui 2009, majoritatea acumulate până în 2001 din vânzarea sub preţul de producţie a energiei. Anul trecut a realizat pierderi de 295,2 milioane de lei şi de 344,7 milioane de lei în 2008. Mai mult, potrivit bugetului de venituri şi cheltuie